söndag 8 juli 2012

Body of water (Syvälle salattu)

Oj! Det är inte varje dag man ser en rysare från Finland, och en bra sådan dessutom. Filmen är från 2011. Tänk dig en blandning av "Dark Water" och "Dolt under ytan" (What lies beneath) och krydda med lite folksägner så har du ungefär förstått känslan i den här filmen.
Det handlar om Julia som återvänder till sin barndoms hemtrakter i ett jobbärende. Hon vill skydda traktens stora sjö från att hamna i klorna på en industri så hon samlar därför in namnunderskrifter. Hon har också med sin sin lille son som inte gillar att mamma ägnar all tid åt sitt jobb.
Det råder en märklig stämning i det lilla samhället och ingen verkar vilja ha henne där, allra minst hennes pappa. Hon hör dessutom ett rykte om en gammal legend, legenden om en kvinna i sjön som kräver människooffer - den förstfödde sonen. Men det måste väl ändå bara vara struntprat och gammalt skock, eller?
Det är en mörk och dyster stämning som ligger som en dimma över filmen, dom har verkligen lyckats få till atmosfären.
När det gäller slutet så vet jag inte riktigt vad jag ska tycka. På ett sätt var det bra, på ett annat sätt var det ologiskt. Strunt samma, jag ska inte analysera sönder en bra film. Se den om du gillar lite långsamma, psykologisk rysare.
Betyg: 4 av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar